Премини към основното съдържание

Когато градината е вашата страст

  • цветя, градина

Все повече хора се завръщат към природата и екологичните продукти, които тя ни предоставя. За целта не е необходимо да се инвестират значителни средства или да се отделя прекалено много време. Истина е, че съвременният човек предпочита природосъобразния начин на живот – далеч от шума, хаоса и замърсяването на големия град. Голяма част от хората притежават или имат желание да се оттеглят встрани от забързания темп на съвремието.

Като едно отлично средство за бягство от ежедневните проблеми са растениевъдството и заниманията в градината на крайградската вила или на дворното място. Това не е лукс, а по-скоро необходимост, превръщащо се в най-добрата терапия и прекарване на свободното време за всеки жител на големите населени места. За да се постигне успех в отглеждането на растенията и различните видове полезни зърнени култури е необходимо да се знаят някои основни правила.

Немалко хора отглеждат любителски или дори и полупрофесионално разсад и посеви. Някои от тях притежават специално отделени помещения, където се отглеждат полезните култури. Както се знае, разсадът се нуждае от светлина и подходяща температура, за да се развие добре. Но той се нуждае и от периоди на почивка или иначе казано – на тъмнина. Добър начин да се осигури на растенията подходяща среда е като се изключва осветлението през нощта и се включва в ранните часове на деня. За тази цел може да се използват и специални таймери, предвидени за автоматично включване на лампите.

Разсадът се нуждае, както от синкавата вечерна светлина, така и от ярката червеникава дневна светлина. В този смисъл, слънчевите лъчи са изключително плодотворни за растенията. Тя включва в себе си от двата вида светлина, жизнено необходими за разсада. Червеникавата стимулира растежа на листата и цветята. Синя светлина регулира растежа и размера на растенията.

Препоръчително е, да не се използва лампа с нажежаема жичка. По-добрият вариант са флуоресцентните лампи. Крушките с пълен спектър на лъчението се характеризират с комбинация от червена и синя светлина. Другият вариант е да се използват два вида осветление - едно топло (червено) и едно студено (синьо). Осветителното тяло трябва да бъде няколко сантиметра над разсада – приблизително на 5-10см. Регулируемите крушки се оказват изключително полезни за тази цел. Ако се постави ръка над растенията и се усети топлина, това означава, че лампите са разположени прекалено близо.

Поставянето на водата е друг основен момент от отглеждането на култивирания разсад. Тя винаги трябва да се поставя в долната част на саксиите или поставките, за да не се увредят и наводнят растенията. Наличието на прекалено голямо количество вода е предпоставка за възникване на гниене и гъбички по разсада. Растенията се нуждаят от поливане, когато почвата изглежда по-лека или когато се отдръпва от края на саксията.

Правилното захранване на разсада е проблем, от чието разрешаване зависи правилният растеж на посевите. Полезните култури се нуждаят от храна, когато се появят листата. Обикновено първите се наричат ембрионални, получени от котиледона. Тези листа са като част от семената. Второто разлистване е най-важното и тогава може да се започне с подхранването на растенията. Желателно е да се използва по-слаба тор, отколкото се прилага за разсад с по-големи размери.
Растенията ще бъдат по-здрави, ако имат непрекъснат достъп до свеж въздух. Може да се използва вентилатор и таймер за неговата функция, осигурявайки по-добро и ефективно проветряване на помещенията.

Повечето хора поставят повече семена от необходимото във всяко отделение, предвидено за разсад. Най-добрият съвет е внимателно да се извадят по-слабите растения, като се остави вътре един здрав посев. Втората възможност е непълноценният разсад да се отреже от самото стъбло. Необходимо е постоянно да се проверява състоянието на растенията. При положение, че не са се появили кълнове дори и няколко дни след очаквания период, трябва да се посеят нови семена.

Може да се помисли и за поставянето на разсада в по-голяма саксия, само когато е наложително. Извършва се само в крайни случаи, при излизането на корените от поставката. От друг страна, смяната на саксията е вариант да се предостави на растението повече място за развитие, достъп до хранителни вещества и влага. Разсадникът трябва да е добре почистен, преди употреба. Добър вариант е използването на екологично чисти саксии, които се застопоряват за земята. В тях се добавят хранителни и органични вещества, добавени към естествената почва.

Когато се преместват растенията е препоръчително използването на миксираща смес, която може да бъде органична. Тя трябва да е силна: когато се вземе шепа от нея и се стисне пръстта - да остава хомогенна, но при раздвижването на ръката - да се разпада. При пресаждането на посева, той никога не трябва да се държи за стъблото, което може да повреди или убие растението. По-добре е разсадът да се извади наведнъж от дъното на саксията. След тази манипулация е задължително напояването да се прави в долната част на разсада. Крайната фаза е преместването на посевите навън. Това е крайната точка на дълъг процес от грижи и внимание, отделени на вашето хоби – отглеждането на разсад. При преместването на растенията в двора се прави т. нар. "втвърдяване", което бавно ги „запознава“ с външните условия в градината.

Градинарството е хоби, страст и начин на живот. Това е повод да си починем, да вършим нещо толкова красиво и същевременно полезно, грижейки се за растенията. Тази грижа е всеобхватна и непрестанна, колкото повече време й отделяме, толкова по-пълноценни и жизнени се чувстваме. Бягството към природата е и начин да преоткрием себе си.

Тагове

Поставете коментар