Премини към основното съдържание

Гипсокартонът – отличен вариант за всеки модерен интериор

  • gipsokarton

Ремонтът на един дом е предизвикателство, което може да осигури повече комфорт и спокойствие на неговите обитатели. Не трябва обаче да се подценяват материалите, които се използват при реновирането на жилищните помещения. Те гарантират по-качествения и дори по-здравословен живот на стопаните. Един от най-използваните съвременните елементи в интериорния дизайн е гипсокартонът.

Неговото производство започва от първите десетилетия на 20в., като основна роля за това имат американските миннодобивни компании. В днешно време почти половината от предлаганите видове гипсокартон са от европейски компании. Две от тях са френски – Saint Gobain и Lafarge. Между водещите производители на гипсокартон основно място заема и Knauf, чиито продукти се отличават с немска прецизност и качество. Фирмата започва своята дейност още през 30-те години на 20-ти век, като оттогава е неизменно един от основните и най-популярни доставчици на надеждни строителни материали.

Но много хора се питат – какво може да се направи с гипсокартона? Най-лесният отговор е, че този строителен материал се използва за „обличане“ на вътрешните стени в помещенията. Интересът към гипсокартонът и неговото приложение непрекъснато расте, като той се е превърнал в най-използвания вид интериорно покритие. Всъщност, този строителен материал има и доста различни приложения.

Гипсокартонът се състои от различни пластове дебела хартия, между които е поставен и гипс. Строителният материал се различава по своята дебелина, което предполага и неговото разнообразно приложение. Някои видове са със скосени ръбове, като има и гипсокартон с прави ръбове. С помощта на подходяща допълнителна мазилка се създава така характерната гладка повърхност върху стените, което отличава това покритие от останалите видове облицовки.

Има гипсокартон, който е предназначен почти изцяло за сухи помещения. Има варианти за поръчването на влагоустойчиви или шумоизолиращи покрития. Съществува и гипсокартон, който се огъва, създавайки неповторими и запомнящи се интериорни форми. Не трябва да се забравя, че това стенно покритие е доста крехко и не може да издържи на прекалено голямо натоварване. Въпреки това, той е невероятно ефективен и практичен, служещ за качествено облицоване на интериорни повърхности и тавани.

Причината, поради която гипсокартонът се е превърнал в толкова популярен, е неговата изключително изгодна цена. Това не означава, че е направен компромис с качеството му, напротив. Гипсокартонът притежава характерно излъчване и освежава помещенията, където е поставен. Има различни негови приложения, които са доста добре използвани при реновиране на един дом. Някои от тях могат да бъдат:

- за поставяне около колони или открити греди, като по този начин се модернизират помещенията;

- скриване на тръби и други елементи в едно жилище;

- с него могат да се оформят великолепни вдлъбнати рафтове и орнаменти на стената;

- създава се дълбочина на тавана, благодарение на поставянето на т. нар. „окачен таван“;

- ефектно скриване на пердета или осветление, зад фасадата на гипсокартона.

След като веднъж бъде поставено покритието, може да рисувате върху него, да поставите тапети или да оформите по подходящ начин неговата повърхност. Крайният резултат винаги е впечатляващ. При това не изисква инвестирането на прекалено голяма сума или време, за да се сдобиете с ефектни стени или таван. Експертите от големите производители на строителни материали, като Saint Gobain и Knauf препоръчват комбинираното използване на корнизи и гипсокартон. По този начин се създава изключителен ефект, наподобяващ вградена стена. Използването на гипсокартон подтиква всеки стопанин или майстор да използва своето въображение, за да постигне отличен краен резултат.

В последните години сухото строителство набира все по-голяма популярност сред потребителите, за разлика от използването на мазилки и течни покрития. Това е доста обяснимо, предвид характеристиките на гипсокартона. За сравнение, използването на мазилка изисква повече време, необходимо за поставянето или съхненето й. Не на последно място, гипсокартонът притежава отлични огнеупорни свойства. Той се поставя изключително лесно и удобно. Издръжлив е на температурни промени и влага. Гипсокартонът не изисква специална поддръжка, за разлика от другите видове интериорни покрития.

Ето и някои от основните характеристики на строителния материал, изработван от водещите производител, като Knauf например:

- огнеупорност: към стандартната смес се добавят влакнести нишки, за да се получи по-голяма устойчивост на пожар;

- удароустойчивост: добавят се влакнести нишки към сместа, като се използват по-дебели пластове хартия;

- влагоустойчивост: използва се водоустойчива зелена хартия, когато покритието се поставя в помещения, където има достъп на влага;

- отлична шумоизолация: към сместа се добавят се полимери, които превръщат енергията от шума в топлинна енергия;

- оловна облицовка: към облицовката се добавя тънък слой олово между гипсовата сърцевина и хартиената подложка, за да може гипсокартонът да се използва в рентгенови помещения или области, изложени на радиация.

Строителният материал се оказва и невероятно гъвкав. Това негово качество е отлично използвано при поставянето му в интериорните помещения. Гипсокартонът е ефективен при изграждането на специални вътрешни арки и ниши. При този вид строителство се използват по-тънки пластове, които се навлажняват, преди да бъдат поставени като облицовка в помещенията.

Въпреки че се различава по своите видове и предназначение, повечето марки гипсокартон, предлагани в Европа, са нарязани на листове с ширина: 120см., 90см. и 60см. Такива са и предложените от Knauf покрития за сухо строителство. При тях най-често използваната дължина е 240см. Въпреки това, съществуват и видове гипсокартон, които са с размери: 250см., 260см., 270см., 280см. и 300см. Водещите фирми-производители, като Knauf например, предлагат строителна облицовка за стени и тавани, чиято дебелина варира в диапазона от 9,5мм. до 25мм.

Тагове

Поставете коментар