Премини към основното съдържание

10 Съвета за архитектурна фотография, с който ще получите най-добрата снимка

  • 10 съвета за най-добата снимка

 

Архитектурната фотография, независимо дали е класическа или съвременна, може да бъде както възнаграждаваща, така и предизвикателна. Изчисляването на това, как да постигнете най-доброто заснемане, не винаги е лесно, въпреки че опитвате, опитвате и така многократно.

Има много фактори, които играят роля в постигането на крайния резултат. Някои са контролируеми, а други не. Тук ще поместим няколко техники, към които  да се придържате, преди да започнете да снимате.

Някои от тях може да не ви изглеждат правдоподобни, други да ви станат любими, но ги имайте в предвид, когато се намирате пред сграда и ще снимате. Както и да е, използвайки тези съвети, със сигурност ще направите снимка достойна за рамка в някой музей.

архитектурна фотография
Embarcadero Center
Търговски център в Сан Франциско, Калифорния

1) Винаги имайте готовност с камера и местоположение

Ако наистина се нуждаете от най-добрата снимка, може би трябва да помислите за носенето на камерата с вас навсякъде - никога не се знае, кога ще получите вдъхновение. Ако вече предварително сте избрали мястото, уверете се, че сте готови за заснемането. Ако избора ви е бизнес сграда, то проверете дали е отворена.

Също така, трябва да се консултирате със собственика на сградата или имота, за да получите разрешение за снимките си. В противен случай, може да си навлечете доста неприятности и да не получите вашата мечтана снимка.

И накрая, проверете метеорологичните условия. В зависимост заснемането, което целите - слънчево, облачно, дъждовно, буря, ясно – времето, може да съсипе целия ден, ако не сте подготвени.

архитектурна фотография

2) Инвестирайте в точното оборудване за фотография

Изключително важно е да имате подходящата екипировка за работата, която ще вършите. Когато става дума за архитектурна фотография, най-добрият вариант е широк ъгъл, рибешко око или ултра-широкоъгълен обектив.

Тези видове лещи, ви позволяват да получите драматичен образ, и ви дават възможност да поберете цялата сграда в една снимка. Въпреки това, не всички сгради ще се поберат в една. За такова място, от полза ще ви бъде панорамен фотоапарат. Някои апарати имат вградени устройства за панорамен изглед, но може да помислите и за използването на Hugin или PTgui, два вида софтуер, които ви позволяват да наслоявате панорамни снимки, след заснемането по отделно. Софтуера ще ви е от полза и ако снимате с Цифрова рефлексна камера, с цифров фотоапарат или DSLR.

Танцуващата къща в Прага, Чехия
Танцуващата къща в Прага, Чехия

3) Усърдно постигане на съвършенството

Един от най-големите съвети за заснемане на невероятни архитектурни обекти е да отделите време. Уверете се, че имате на разположение много време за снимките, дори няколко дни.

Това не само ще ви даде достатъчно време, за да получите снимките, които искате, но и възможност да разгледате сградата.

Нали трябва да отделите и достатъчно време, за да се разходите и да разгледате всичките страни на сградата, за да установите коя област ще ви даде най-добрата и най-уникална снимка на архитектурната сграда.

сградна фотография

4) Снимайте при различни атмосферни условия

Както споменахме по-рано, предварителното запознаване с метеорологичната прогноза, е чудесен начин да си осигурите перфектната снимка. Това не означава непременно, че можете да снимате само когато слънцето грее.

В действителност, може да останете изненадани откривайки, че най-добрите снимки се правят, когато се задава буря и небето е облачно. Завихрящите облаци, мъглата след дъжда и появата на дъга, наистина могат да засилят атмосферата и да повишат качеството на снимката.

Чудесна идея е, да се върнете на снимачното място няколко пъти, при различни метеорологични условия, за да направите достатъчно снимки на сградата, и за да разберете коя от тях води до крайната ви цел.

фотография на сгради

5) Обърнете внимание на светлината

Може да се изненадате колко различна може да изглежда една и съща сграда, когато слънцето изгрява, грее, залязва или просто изчезва зад облак. Направете снимки през деня от различни ъгли на сградата, за да видите как изглеждат.

След това се върнете през нощта и вижте, как се е променила сградата. Ще откриете, че когато залязва слънцето, се появяват различни сенки, а сградата дори може да изглежда в различен цвят или дори да придобие нов външен вид.

Освен това, посоката на слънцето спрямо вас и сградата, може да направи огромна разлика. Създава сенки и отражения, увеличава или намалява елементи, променя контраста. Например, ако искате да създадете силует като при залез, то се уверете, че сградата е между вас и слънцето.

Също така, може да използвате програма с висока динамика или HDR, като Photomatix, за да обедините различните стойности на експонацията заедно.

Hani rashid architecture

6) Снимка от различна гледна точка – на мравката

Както светлината може да окаже влияние върху начина, по който изглежда сградата, така и вашата позиция, докато я снимате. Тук отново важна роля играе времето на заснемане.

Уверете се, че имате възможност да се движите из сградата и да снимате. Също така, приближете се колкото е възможно по-близо до сградата, снимайки направо нагоре, в различна перспектива. Представете си, че сте мравка, която пълзи по земята. Наистина, никой не гледа към сграда от този ъгъл, но това може да ви сдобие с най-невероятната снимка, която някога сте виждали.

От друга страна, снимайте от възможно най-отдалеченото или от възможно най-високото място на сградата, за да създадете уникална експозиция. Включете и част от пейзажа около сградата, която снимате, за да създадете уникална фотография.

архитектурни елементи

7) Обърнете внимание на софтуера за фотография

След като приключете със заснемането има някои неща, които можете да направите, за да подобрите действително снимките, да ги направите още по-зрелищни (и това не е измама - много професионални фотографи използват тези хитрини). Всичко е възможно, чрез използването на софтуерни програми за фотография.

Например, можете да използвате софтуер, като Perfect Photo Suite, който включва разнообразни програми, за да направите промени в заснемането, едва след като сте снимали. Той включва функции като Perfect Effects 9, Perfect Enhance 9 и Perfect Black & White 9.

Друг софтуер, който можете да използвате е DxO и Adobe Photoshop. Ако не сте запознати с тези видове софтуер, може да помислите за нещо по-лесно, като Apple Aperture или Adobe Lightroom. Има толкова много начини да подобрите своята фотография, възползвате се!

building photography

8) Черно-бяло или цветно?

Друго нещо, за което трябва да помислите, е да изберете между цветна и черно-бяла снимка. Въпреки, че решението е изцяло на фотографа, има някои аспекти, които трябва да вземете под внимание.

Когато става дума за архитектурна фотография, цветът често е най-важната характеристика на структурата, която бихте искали да подчертаете. Ето защо, заснемането на сградата в цвят, може би, е най-добрият вариант.

Обратно, ако искате да постигнете графичен стил или да подчертаете структурните линии на сградата, по-добре да се спрете на черно-бяло заснемане. То позволява по-голям контраст на крайния продукт.

чернобяла фотография

9) Не забравяйте пост обработката

Пост обработката обикновено се състои в корекция на цветовете, острота и увеличаване на контраста. Въпреки това, за да получите най-доброто заснемане, ще искате да направите малко допълнителна обработка.

Най-често ще трябва да мислите за изкривяването на обектива, което може да е настъпило, докато сте правили снимките. Това може лесно да се коригира с фото софтуер, като DxO, който вече беше споменат.

Можете също така да използвате PTLens, той е и за хроматична аберация и перспектива.

Aviator's Villa: Ultramodern House Made of Airplane Parts
Aviator's Villa: Ultramodern House Made of Airplane Parts 

10) Потърсете уникално местоположение

Освен всички други съвети, които ви предоставихме, има нещо, което трябва да обмислите. Това е - местоположение, местоположение, местоположение.

Има много известни архитектурни обекти по цялото земно кълбо, които са фотографирани многократно, в различна светлина и при различни метеорологични условия. Може би, за това са толкова известни. Това означава ли, че трябва да отидете там?

Като фотограф, който иска да създаде нещо уникално, може би трябва да намерите своето местоположение. Намерете място, където никой не е бил. Сграда, която не е заснемана, и я направете следващото предизвикателството, което другите архитектурни фотографи ще искат да посетят.

Може би, най-важният съвет на фотографията е да отделите време. Трябва да отделите време, за да разгледате сградата, и си дайте време да я видите при  различни климатични условия – през деня и нощта.

 

След като преминете през тези основи, позволете на вашето вдъхновение да се развихри. Направете снимки от различни ъгли - гледащи нагоре, от далече, от зад, фронтално, от най-високата точка.

 

Харесва ли ви да фотографирате сгради? Ако е така, каква е любимата ви техника на заснемане?

черно бяла фотография

Статията е преведена от английски

Източник https://freshome.com/2015/01/06/10-architectural-photography-tips-to-get-the-ultimate-shot/

Поставете коментар