Премини към основното съдържание

Собствена японска градина

  • Кака да създадем собствена японска градина

 

Как да създадете своя собствена японска градина

 

Не би ли било хубаво да има място, където да се отпуснете и да се чувствате спокойно – защо не - Дзен? Точно това ще се случи, когато направите своя собствена японска градина.

Японските градини са създадени, за да бъдат място за медитация и размисъл. Всъщност това, което навремето са започнали да изграждат управляващия елит на Япония, е място, където да намерят спокойствие от войната в страната. Това място се е превърнало в начин на живот и дълбоко вкоренена култура - градината.

Ето защо, не е трудно да се разбере, защо идеята за японска градина ще бъде едно много хубаво място. Свят, в който живота се движи на бързи обороти, е твърде стресиращо място. За това, по важно от всякога е да има местенце, на което да се отпуснете и да намерите вдъхновение.

Всеки опит, за такъв тип градина е различен, в зависимост от това кой я създава. Все пак обаче, за създаването на вашето убежище „Японска градина“, трябва да се следват някой общи Дзен правила.

Да си направим собствена дзен градина

 

Научете основите на японската градина

Според куратора на японския хълм и градината на езерото в Бруклин, Ню Йорк - има много малко хора в света - само около 100 до 200 - които всъщност са създали японска градина в най-истинската и форма. За да се доближите максимално до истинската Дзен градина или поне да получите известно вдъхновение за този стил, трябва първо да разберете основните неща.

Първият вид японска градина, която искаме да разгледате е скалната градина, тя винаги включва елемента на пясъка. Това оформление не съдържа воден елемент и е проектирано да изобрази сцена от планини и реки. Пясъчният чакъл, разпръснат между големите камъни, има за цел да символизира реката. А камъните, поставени на пясъка, символизират планините.

Следващият тип Дзен градина, който можете да създадете, се нарича "Гадината на мъха“. В естествения влажен и дъждовен климат на Япония има много мъх. Но интересното е, че той не се нуждае от много влага, за да расте. Това означава, че може лесно да се включи в градините ни в различните региони. Тези градини с мъх, създават меко и балансирано усещане, което има за цел да успокои ума и тялото.

Важно е да запомните, че докато всяка от тези градини е отражение на японската култура, то вашата Дзен градина, може просто да бъде хибрид на спокойствието, което искате. Независимо дали ще бъде върху скала, с мъх или с езерце, целта на градината трябва да е ясна - Дзен.

Собствена Дзен градина

Придържайте се към стила на японската градина

Ако целта ви е да създадете истинска японска градина, това ще отнеме известно време, за да запазите културата на това творение. Макар че е примамливо да се придържаме към клишетата, за това как трябва да изглежда градината, много от убежденията за визията идват от китайската култура. Допълнения като червени висящи цветя и мостове, покриващи малки поточета, всъщност произхождат от китайските традиции и често се бъркат с японски.

Докато много от изброените елементи, с течение на времето намериха място и в японските градини, истинската реплика не бива да съдържа блестящи или ярки цветове. Вместо това, за предпочитане е монохромното зелено да се използва като основна палитра.

Цветята също попадат към въпроса за градината. Важно е да разпознаете ролята им и връзката с Дзен. Цветята могат да бъдат цветни, но не толкова колоритни, че да разсейват. Преди всичко, японските традиции изискват цветята да подчертават зеленото. То се явява като балансиращият цвят на градината.

Освен това, градинското обзавеждане е от ключово значение. Процесът на изграждане на една японска градина, трябва да е мисълта, че всеки малък детайл е символ. Целият пейзаж който ще сътворите, трябва да е предназначен да работи за създаването на Дзен, което означава, че всичко трябва да си има цел.

Собствена Дзен градина

Заложете на простото и малкото

Японската градина не е упражнение за създаване на най-красивата градина. Оставете блясъка настрани, тези градини са доказателство за простотата и чистотата. Поради тази причина, придържането към това вашия дизайн да остане прост и изчистен е най-доброто, което може да направите за успешен краен резултат.

Използването на "изчистени“ материали, е чудесна първа стъпка. Например, бамбукова ограда, която да визуализира вашата градина, е естествен и лесен начин да увеличите смисловия дизайн.

Малки каменни пътеки със семпли статуетки или икони, между които вятърът да се промушва... говорят за вашата цел Дзен. Трябва да ги включите. Японско вярване е, че малките криволичещи пътеки символизират светло бъдеще и връзка с миналото. Това не е ли красив начин да погледнем към живота?

По същия начин, не се чувствайте принудени да включите голямо разнообразие от растения в градината. Залесяването с две или три есенциални мъхести или пълзящи растения, не само ще улесни поддържането на градината, а ще остави линиите и изчистени. Градина, която е направена с лекота в дизайна, ще позволи на ума да се успокои по-лесно, отколкото място, изобилстващо от растения.

Собствена Дзен градина

Провеждане на малко изследвания

Създаването на собствена японска градина, може да изглежда като проста задача, но всъщност това е изкуство, което трябва да бъде изучено, за да бъде усъвършенствано. За щастие, тези градини са били създавани и обичани от векове, което означава, че информацията е безкрайна за тези, които искат да създадат свой собствен Дзен оазис.

Книгата на Takashi Sawano, за създаването на Японска градина, е изчерпателен източник за това, как дизайнът влияе върху постигането на Дзен. Използването на бамбук, поставянето на растения и вграждането на пясъчни материали... тази книга ще ви даде важни подробности за градината.

Интернет също е на разположение, да ви запознае със специфичните особености, които трябва да знаете, преди да започнете работа върху вашата Японска градина.

И накрая, не се колебайте да отделите малко време, само за да разгледате снимки на дизайна, който другите са направили.

Японските градини са сътворени с чакане, спокойствие и вдъхновение. А това е идеален начин да се уверите, че вашата градина ще бъде уникално място.

Разбирането на древните основи на японската градина е най-доброто начало, когато става въпрос за изграждането на такава в собствения ви дом. За да се създаде усещането на Дзен изкуството, е необходима дръзка комбинация от култура и традиция. Това може да означава да излезете извън вашето ниво на комфорт, за да погледнете настоящата си градина от друг ъгъл.

Собствена Дзен градина

 

Тагове

Поставете коментар