Знаем ли всичко за дунапрена

цени и поръчки на дунапрен онлайн

        Дунапренът всъщност е еластичен пенополиуретан (съкратено – ППУ), разновидност на пластмасата с клетъчна (пореста) структура, която в състава си има 97% затворени клетки, пълни с въздух. Еластичните му свойства се запазват при температурен диапазон от 15˚С до 100˚С. Произвежда се под формата на блокове или се формова под различни форми. Първият може да „диша” и се ползва главно за направата на дюшеци, седалки и матраци. Вторият е покрит със специфична кора, която не пропуска въздух, но за сметка на това позволява от него да се изработват изделия с различна стереометрия и форма.

    Дунапренът е изобретен през първата половина на миналия век от химиците на фирма Bayer. Този универсален еластичен полимер има широко приложение в много отрасли на промишлеността. В строителството се използва като звуко и топлоизолационен материал; в мебелната промишленост – за производство на мека мебел, дюшеци, матраци, столове; в медицината – за ортопедични възглавници и матраци, шини; в автомобилостроенето – за изработка на автомобилни седалки; в домакинството – за домакински гъби.

Видовете дунапрени се различават по своите технически характеристики:

Нормал - Използва се главно при производството на матраци и мека мебел

Екстра нормал - предпочита се при производство на мека мебел, за детски  матраци, както и за детайли, при които се изисква по-голяма мекота и еластичност.

Нормал трудногорим - употребата му най-вече е за тапицерия на мебели, при производство на матраци, дюшеци, седалки, възглавници и др.  Този дунапрен е особено подходящ, когато се налага обзавеждане на обществени сгради и помещения, където има изисквания за трудногоримост.

Високо еластичен - Използва се за тапицерия на мебели, при производство на матраци, дюшеци, седалки, възглавници и др.  По-леките обемни тегла - HR–2010, HR-2515, HR–3025, HR-3225 се препоръчват за изготвяне на облегалки, подлакътници и други неносещи детайли в мебелната промишленост, при които се изисква по-голяма мекота и еластичност. По-високите обемни тегла се препоръчват за направа носещи части на мебели – седалки, матраци, дюшеци и др.

Високо еластичен трудногорим CMHR - Използва се за тапицерия на мебели, производство на матраци, седалки, възглвници и др.детайли, при които се изисква по-голяма мекота и еластичност. Подходящ  е за използване в обществени сгради, хотели, училища и др. помещения, където има изисквания за трудногоримост.

Виско еластичен (Memory Foam) -  Поради факта, че този вид пяна променя бързо своята форма е особено подходящ материал за производство на ергономични матраци и анатомични възглавници.

Виско еластичен трудногорим VISCO FR - Използват се главно за направа на възглавници и матраци; подходящ за обществени сгради и помещения, където има изисквания за трудногоримост.

В зависимост от фирмата производител, те могат да бъдат обозначени като абревиатура с латински букви:

- ST – стандартен

- EL – с повишена твърдост

- HL – твърд

- HS – мек и супер мек

- HR – високоеластичен

Латинските букви обозначават типа дунапрен, първите две цифри след тях – неговата плътност, а последните две цифри – твърдостта му. Ако вземем за пример EL2540,EL ни показва, че това е дунапрен с повишена твърдост, цифрите 25 ни информират, че плътността му е 25 кг/м³, а нивото на твърдост е 4.

Нека сега разгледаме техническите характеристики на дунапрена.

1. Плътност – колкото тя е по-висока, толкова по-дълъг ще е неговият експлоатационен период преди да се деформира. Плътността е в права пропорционалност с количеството дунапрен в единица обем. Плътността на материала няма отношение към неговата твърдост или мекота. Един мек дунапрен в някои случаи може да бъде с по-голяма плътност от твърдия. Дунапрените за спалня трябва да имат плътност не по-малка от 25 кг/м³.

2. Напрежение при свиване (натиск) – тази величина е свързана с твърдостта на дунапрена и измерва силата в кРа, която трябва да бъде приложена върху участък от материала, за да се свие с 40%. При дунапрен с обозначение ST 2534 механичното напрежение ще е равно на 3,4 кРа.

3. Показателите за здравина имат отношение към късането на материала и неговото разтягане при този процес.

4. Еластичността на дунапрена се определя чрез отскачането му при свободно падане от определена височина.

5. Остатъчната деформация на дунапрена е една от най-важните му характеристики, която указва способността му да съхрани формата и размера си в процеса на експлоатация. За да се определи тази характеристика, образец от дунапрена се сгъва на две и се оставя в това положение за определено време, при определена влажност и температура. След като изтече зададеното време, той се измерва отново и се отчитат отклоненията от първоначалните параметри. За производството, например, на мебелни седалки (дивани, кресла, столове) се избира дунапрен с ниска остатъчна деформация. Колкото е по-висока плътността, толкова ще е по-малка остатъчната деформация.

Степен на комфорт – измерва се чрез усещанията за мекота и удобство при свиване, допир и равномерното разпределяне на тежестта върху него.

В крайна сметка изборът на дунапрен зависи най-вече от неговото функционално предназначение. И все пак добрият и качествен дунапрен може да се познае по високите показатели за еластичност, здравина и ниска остатъчна деформация.

Предимства и недостатъци на дунапрена

Продукти в промоция от 18-ти до 24-ти септември 2017г