Предимства и недостатъци на дунапрена

дунапрен

 

   Добрият ни познайник от незапомнени времена лежи в основата на почти всеки един продукт от мебелната промишленост – дивани, възглавници, столове, фотьойли, табуретки и матраци. В домакинството ни присъства под формата на гъби за къпане или за миене на чинии. Също така се използва за изработването на валяци за боядисване. Нека разгледаме предимствата и недостатъците на този порест и мек полимер.

 Да започнем с предимствата. Под влиянието на тежестта, когато сядаме или лягаме върху него, дунапренът се свива и леко потъва, а след ставането ни отново възвръща първоначалния си вид. Това му качество и лесната му обработка позволяват на мебелистите да придават на меката мебел различни форми. Плътността и твърдостта му могат да бъдат различни, което задоволява вкусовете на различните хора – едни предпочитат да сядат на по-мека повърхност, други – на по-твърда. Себестойността му като материал е по-ниска в сравнение с други материали (латекс, мемори пяна, пружинени матраци), което намалява цената и на крайния продукт, в който дунапренът е вложен.

        Недостатъците на дунапрена са няколко. На първо място не бива да се забравя, че той е полиуретанов продукт, който независимо от съвременните технологии на обработване не е полезен за човешкия организъм и може да предизвика алергични реакции. Другият му недостатък е ниския срок на експлоатация. В рамките от 3 до 10 години и най-качественият дунапрен се амортизира, т.е. сляга и губи своя обем. Това налага периодичната му смяна с нов в седалките на диваните или фотьойлите, например.

      Може ли дунапренът да се пере? Този въпрос честичко си задават любителите на домашни животни, чийто питомци обичат да маркират териториите си и въпреки нашето неодобрение за целта се възползват от удобствата на меките мебели в дома. Да, дунапренът може да се пере. На ръка, за съжаление. Пренесете го в банята, намокрете го хубаво и го намажете с домашен сапун. Можете да го потопите и във вода, в която е разтворен прах за пране. След изплакването му е добре тази процедура да се повтори поне още веднъж. Изцеждането чрез извиване на дунапрена след пране не се препоръчва, тъй като това води до неговата деформация и накъсване.

     Възглавниците от дунапрен, които са с по-малък обем, могат да се перат и в пералня, но при температура не по-висока от 40˚С. Добре е след прането пералнята да се включи още няколко пъти само на режим „плакнене”, за да сте сигурни, че не са останали частици от праха в материала. Съхненето на дунапрена трябва да става на слънчево място и отнема доста време. И не бива да се забравя, че този материал не понася почистване с каквито и да било разтворители или със спирт.

Какво знаем за дунапрена -Подробна техническа информация

Продукти в промоция от 18-ти до 24-ти септември 2017г