Дърво в стъклена къща

Дърво в стъклена къща

 

       Концептуалният проект за затварянето на напълно развита, зряла ела в стъклена кръгла къща в гората от казахския архитект Айбек Алмасов е на път да стане реалност, след като вече са открити потенциални инвеститори. Първоначално проектът е бил разработен през 2013г., а шансовете да бъде осъществен са били минимални.

Къщата е проектирана и предназначена за бягство от лятните знойни горещини в бетонните постройки на градския живот. Къщата е проектирана с цилиндрична структура, изработена изцяло от стъкло, която да даде 360-градусови гледки на гората.

Един от потенциалните инвеститори се оказва собственик на фабрика за производство на стъкло с прозрачни соларни панели.

Според архитекта: "Основната цел на този проект е да предложи алтернатива на суматохата на градския живот, искахме да се съчетаят възможностите на съвременния индустриален дизайн и природното богатство и красота." Не по маловажно е  проектът да е съобразен с природата и да не пречи на околната среда.

Остъклените стени и тавани разкриват четири тесни пръстеновидни подове, както и спираловидно бяла стълба, която се увива около ствола на дървото. Гледката е прекрасна както отвътре навън, така и навън.

Остъклените балюстради с дървени парапети заобикалят атриума на всяко ниво, за да не блокират гледките. "Катеренето по стълбите в тази необичайна къща може да се сравни с етапите на духовното пречистване, просветление, хармонизиране с околната среда" казва Алмасов.

Банята е с изцяло стъклена душ кабина с огледала, наподобяваща формата на сградата, докато други части на концептуалната резиденция се виждат като свободно стоящи мебели, които следват извитите стени.

Напоследък все повече се наблюдава интереса към подобни проекти, задоволяващи стремежа на хората да бъдат по-близо до природата, използвайки пълноценно нейните ресурси и в същото време грижейки се за нея.

  

Източник: http://www.dezeen.com/2016/03/16/tree-in-the-house-by-almassov-of-a-masow-architects-conceptual-design-cylindrical-glazed/?utm_source=SDGPLUS&utm_medium=SDGPLUS&utm_campaign=SDGPLUS

Продукти в промоция от 16-ти до 22-ри октомври 2017г